Ekonomi

Gurbetçiler bu ili döviz zengini yaptı     

Avrupa'nın birçok ülkesinde yaşayan Kırşehirli gurbetçiler birikimlerini memleketlerindeki bankalarda değerlendirince kent döviz zengini iller arasında yer aldı. Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekicioğlu, "Gurbetçilerimizin bankalarda biriktirdikleri döviz cinsi mevduatlarını üçüncü kuşaklarla yatırıma döndürerek değerlendirmelerini istiyoruz" dedi.

Gurbetçiler bu ili döviz zengini yaptı     
22-10-2015 19:22

Avrupa'nın birçok ülkesinde yaşayan Kırşehirli gurbetçilerin, birikimlerini memleketlerindeki bankalarda değerlendirmesiyle kent, mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında Türk lirasından daha fazla dövizin yer aldığı 5 il arasına girdi.

BBDK VERİLERİNE GÖREİLK BEŞTE

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında liradan daha fazla dövizin yer aldığı 5 il arasında yer alan Kırşehir'de 635 milyon Türk lirası, 778 milyon liralık da döviz rezervi bulunuyor.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, döviz cinsi mevduat yoğunluğunun başta Almanya ve Hollanda olmak üzere yurtdışında çalışan Kırşehirli gurbetçilerin birikimlerinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Kırşehir'den de 1960'lı yıllardan itibaren başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya işçi göçünün yaşandığını anlatan Ekicioğlu, giden ilk kuşağın birikimlerini çeşitli kooperatifler ve faizsiz kar ortaklığı adı ile kurulan şirketler vasıtasıyla Türkiye'ye yönlendirdiğini ancak zarar ettiğini dile getirdi.

KAYSERİ İLK SIRADA…

Gurbetçilerin daha sonra birikimlerini daha güvenli olduğu için kamu bankalarıyla özel bankalarda değerlendirmeye başladıklarını anlatan Ekicioğlu, "Kayseri bu bölgede döviz cinsi mevduatta birinci. Kırşehir'de ilk 5 il arasında. Mevduatın Kırşehir'e gelmesindeki ana nedenlerden birisi Merkez Bankası'nın fazla faiz vermemesi. İşçilerimiz Kırşehir'deki devlet ve özel bankalara mevduatlarını yatırmaya başladılar. Bu paradan elde ettikleri kazançlarla da izin masraflarını karşılıyorlar. Avrupa'daki bankalara paralarını yatırdığı zaman gurbetçi zarar ediyor. Türkiye'de enflasyon da olduğu için örneğin yatırdığı 100 bin Euro parasına 3-4 bin Euro faiz alıyor. Bununla da gurbetçilerimiz tatil yapmış oluyor" ifadelerini kullandı.

Ekicioğlu, döviz mevduatının yüksek olmasının, kalkınmada öncelikli iller arasında bulunan Kırşehir için dezavantaj olduğuna işaret ederek, "Bu durum, kalkınmada öncelikli iller arasında ve İPARD kriterlerinde Kırşehir için dezavantaj oluyor. 'Mevduatınız çok, kredi olarak önce bunu kullanın' diye önümüze çıkıyor. Avrupa Birliği kriterlerine göre, gurbetçilerin bu döviz birikimi Kırşehir'e yatırımın önünde engel olarak görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

ÜÇÜNCÜ KUŞAK GURBETÇİLERE ÇAĞRI

Gurbetçilerin üçüncü kuşak temsilcilerine çağrıda bulunan Selahattin Ekicioğlu, bankalardaki mevduatlarını yatırımlara dönüştürmeleri gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu birikimlerin üçüncü kuşaklar tarafından yatırıma döndürülmesini bekliyoruz. 1970 ve 1990'lı yıllar geride kaldı. Onların mevduatını ve buradaki girişimcilerimizin bilgi birikimlerini buluşturarak yatırıma dönüştürmeliyiz. Gurbetçilerimizin bankalarda biriktirdikleri döviz cinsi mevduatlarını üçüncü kuşaklarla yatırıma döndürerek değerlendirmelerini istiyoruz. Böylece, Kırşehir'e yapılacak yatırımların önündeki bir engeli daha kaldırmış oluruz."

"DÖVİZCİ" İLLER

BDDK'nın verilerine göre, Türkiye'deki 81 ilin 76'sında lira cinsi tasarruf mevduatı dövizi geçerken, 5 kentte bunun tam tersi bir durum yaşanıyor. Buna göre, Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray'da yaşayan mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında liradan daha fazla döviz yer alıyor. Söz konusu 5 kentin de İç Anadolu Bölgesi'nde yer alması dikkati çekiyor.

Aksaraylılarda 952 milyon liralık TL, 1 milyar 457 milyon liralık döviz; Kırşehirlilerde 635 milyon liralık TL, 778 milyon liralık döviz; Kayserililerde 3 milyar 390 milyon liralık TL, 3 milyar 886 milyon liralık döviz; Nevşehirlilerde 771 milyon liralık TL, 1 milyar 198 milyon liralık döviz; Yozgatlılarda ise 784 milyon liralık TL, 1 milyar 18 milyon liralık da döviz mevduatı bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER